Woonboten drooggelegd

Op woensdag 11 januari 2017 heeft Rijkswaterstaat contact gezocht met Van Heck voor assistentie bij de Haven van Heijen naar aanleiding van schade aan de stuw in de Maas bij Grave.

De schade aan de stuw bij Grave heeft ervoor gezorgd dat het waterpeil in de Haven van Heijen zo’n 2,5 meter lager stond dan het normale stuwpeil. Hierdoor zijn een aantal woonboten in scheefstand komen te liggen. Om deze vlot te trekken, is de haven tijdelijk afgesloten en heeft Rijkswaterstaat Van Heck gevraagd pompcapaciteit te leveren om het peil tijdelijk te verhogen.

Pompen en hevelen

Donderdag 12 januari zijn de eerste vrachtwagens met materiaal vertrokken vanuit Noordwolde richting Gennep. Vrijdag was al het benodigde materiaal op locatie (in totaal 8 vrachtwagens) en dezelfde dag was de gehele pompinstallatie operationeel.

Van Heck heeft 4 diesel aangedreven pompen, 3 HK700’s en 1 HK500, inclusief ponton geleverd om het gewenste debiet van 25.000 m³/uur te leveren. Na 2 dagen, sneller dan verwacht, is het waterpeil op het gewenste niveau en dreven de woonboten weer in het diepere deel van de haven. Nu kan het waterpeil worden teruggebracht naar het normale niveau, gelijk aan dat van de Maas. Hiervoor heeft Van Heck op zondag 15 januari een uitgebreide hevelinstallatie geleverd, in dit geval de meest praktische oplossing en ook nog eens erg milieuvriendelijk. De hevelinstallatie zal naar verwachting 2 dagen nodig hebben om het waterpeil in de haven terug te brengen naar het normale niveau.

terug naar het projectoverzicht