Twee weken geleden is een start gemaakt met het vervangen van een oude landbouwbrug over de Ruiner Aa, ter hoogte van Kraloo, net op de grens van het Nationaal park. De brug was nog van hout. De bedoeling is dat hier een duiker komt met een verharding er over heen.

Vorige week is de brug helemaal gesloopt. In de plaats daarvan is een tijdelijke wandel- en fietsbrug gebouwd.

Het vervangen van de brug vloeit voort uit het bruggenbeheersplan. Onderdeel van dit beheersplan is een meerjarenplanning van de gemeente De Wolden waarin het (groot) onderhoud en vervanging van meerdere bruggen is opgenomen.

Hevel installatie

Al aan het begin van het project was Van Heck ter plekke om een tijdelijke omleiding van de Ruiner Aa te realiseren door een hevel van Ø 1000 mm te installeren met een debiet van 4.000 m3 per uur. Het werk moest droog uitgevoerd worden terwijl het water in de beek door kon stromen.

Een bijzonder detail is dat de locatie midden in het bos ligt op een lastig toegankelijke plek. Via een kleine zandweg moest de vrachtwagen met het equipment van Van Heck achteruit rijden om de locatie te bereiken.

Gloednieuwe passage

Naar verwachting is de duiker aan het begin van de bouwvakvakantie geplaatst en kan verkeer gebruik maken van een gloednieuwe passage over de Ruiner Aa.

terug naar het projectoverzicht