Nordergründe Offshore Windpark

VBMS heeft Van Heck ingeroepen voor het helpen ontwikkelen en leveren van een flexibel jet pompsysteem voor de Nordergründe Export Cable installatie. Van land naar het windpark  was de lengte van de export kabel 26,5 kilometer. Het jetten van de kabel werd uitgevoerd met gebruik van de VBMS eigen “cutting edge” infrees apparaat, de BSS-II (Burial Sledge System II).

Ontworpen en gebouwd door Van Heck

Onderzeese kabels worden begraven om hen te beschermen tegen de omgeving en de activiteiten op de zeebodem. Onder vaarwegen wordt de vereiste ingraafdiepte verhoogd, dit om de kans op beschadigingen en storingen door passerende schepen te verminderen.

Het kabel installatie schip was uitgerust met drie geluidgedempte diesel aangedreven DPPG750-SC350/5 Van Heck ‘deck’ pompen en gebruikte twee frequentie gestuurde submersible elektrische feeder pompen. Met deze combinatie was er een totale capaciteit van 2000m3/h @ 11 bar tot hun beschikking.

De pompen zijn zodanig verbonden dat zij individueel of samen parallel kunnen werken. Het water werd naar een distributie spruitstuk gepompt dat uitgerust was met kleppen en flowmeters. Deze zijn ontworpen en gebouwd door Van Heck. Het spruitstuk, die op en neer over het dek kon schuiven tijdens de inzet en verwijdering van het infrees instrument, verdeelde het water naar de aansluitpunten van het infrees apparaat.

Geavanceerd jetting systeem

Samen vormen onze pompen en de VBMS’s BSS-II een geavanceerd straalsysteem dat in hoogte verstelbaar is. De Van Heck pompen produceren waterstralen die de bodem voor en naast de lans vloeibaar maken. Door het vloeibaar maken van de bodem kan de lans gemakkelijk worden verplaatst en de kabel wordt gelegd en ingegraven in één proces.

De kabel installatie is, in goede samenwerking met VBMS, met succes afgerond.

terug naar het projectoverzicht