De servicemonteur van Van Heck is op het project verantwoordelijk voor de opbouw, installatie en instructie van het materiaal. Zodra de opbouw gereed is, wordt alles uitvoerig getest.

Jan is onlangs 2 weken aan het werk geweest in Mongstadt, Noorwegen. Hij is één van onze servicemonteurs die regelmatig onderweg is en dit keer werkte hij aan het project van Halliburton voor Equinoir (voorheen Statoil).
Hij vertelt over zijn ervaringen op de locatie.

Het project

Eerder schreven we er ook al over, het immense project van Equinor (Statoil) in Mongstadt, Noorwegen. Destijds is er een leiding geboord vanaf land naar zee waar de olieschepen kunnen aanleggen. Via deze leiding wordt de olie aangeleverd naar land.
Het terrein van Equinor is volgens Jan “Moerdijk in een natuurgebied”, zo’n tweeënhalve kilometer bij tweeënhalve kilometer. De ingenieuze projecten van Equinor zorgen er uiteindelijk voor dat de risico’s geminimaliseerd worden voor de omliggende fjorden, de natuur en de scheepvaart.
Van Heck is voor verschillende doeleinden aanwezig, de eerste fase vond plaats in april/mei. Toen was Jan ook al in Noorwegen voor de opbouw van het materiaal. Met de tekeningen die in Noordwolde zijn gemaakt door onze engineers, kon hij aan de slag.
De elektrisch aangedreven pompen (EPP200-SC350) en de hydraulisch aangedreven pompen (VSPH400) zorgden destijds voor smering en koeling van de boorkoppen. In de afgelopen tijd ging het vooral om het schoonspoelen en constante druktesten in de leidingen. Het materiaal is al die tijd op locatie gebleven.

Culturen

Jan werkte dagelijks met ongeveer acht personen direct samen; “ja, en dan ook gelijk vier nationaliteiten waaronder Noorse, Zweedse, Engelse en Poolse mensen en dus ook vier verschillende culturen. Maar de klik met de mannen is heel goed, je bent toch allemaal van huis en op elkaar aangewezen. Soms zorgde een taalbarrière voor wat ongemak, maar de samenwerking was heel goed”.
Al deze mannen verblijven intern op het terrein van Equinor, “we slapen in barakken en eten iedere dag rijst met vis” grapt Jan. “Zonder dollen; de voorzieningen zijn prima voor elkaar en je hebt ook gewoon de vrijheid om ’s avonds even naar de pizzeria in het dorpje te lopen”.
Jan is 15 dagen in Noorwegen geweest en dit is dan ook gelijk het maximale, Equinor wil dan een wisseling van de wacht. Een collega-servicemonteur kwam vanuit Noordwolde over en na een goede overdracht kon Jan naar huis.

De verwachting is dat het materiaal van Van Heck tot circa 31 augustus in Noorwegen zal blijven.

terug naar het projectoverzicht