Vervanging spoorbrug in Culemborg

Gedurende het Pinksterweekend heeft Heijmans één stalen spoorbrug, inclusief landhoofden en funderingen, aan de Zeedijk in Culemborg vervangen. Om dit te realiseren moest de watergang tijdens het project volledig afgesloten worden door middel van dammen.

In twee richtingen pompen door één persleiding

Met vier diesel gedreven geluidsgedempte HK500 pompen (7000 m3/uur) heeft Van Heck de watergang omgepompt. De pompen zijn per twee parallel geschakeld en geplaatst op speciaal gebouwde bordessen. De pompinstallatie is uitgerust met automatische niveau schakeling en GSM storingsmelders. Het was noodzakelijk om het water in twee richtingen te kunnen pompen door één persleiding, zodat de omliggende fruitkwekerijen hun gewassen konden blijven sproeien tijdens de periode van nachtvorst. Het persleiding traject moest onder de brug door, zodat het spoor zo lang mogelijk open kon blijven.

Spoor binnen 70 uur weer operationeel

Tijdens de vervanging van de spoorbrug moest het spoor tijdelijk worden omgelegd. Het projectteam heeft er met een efficiënte werkwijze voor gezorgd dat het spoor binnen 70 uur weer operationeel was.

De dammen en de pompinstallatie blijven langer staan dan gepland om extra water weg te pompen. Naar verwachting zal het project eind mei 2016 afgerond zijn.

terug naar het projectoverzicht