Door de aanhoudende droogte is het waterpeil van het IJsselmeer gezakt. Hierdoor kon onvoldoende water ingelaten worden vanuit het IJmeer in De Vecht en de achterliggende (natuur-) gebieden.

Bij het Middeleeuwse verdedigingswerk van het Muiderslot zijn twee geluid gedempte diesel gedreven HK500 pompen geïnstalleerd op een ponton. Hiermee wordt ruim 8.000 m3/uur over de dijk gepompt en omgeleid naar de Vecht.

In de Groote Zeesluis zijn drie elektrisch gedreven VP800 pompen geplaatst. Elke pomp kan ruim 7.500 m3/uur verpompen over de midden tong van de sluis. De deuren van de middelste kolk zijn gesloten aan de IJmeer zijde, zo stroomt het water De Vecht in.

Om de door Napoleon Bonaparte gebouwde sluizen niet te beschadigen, heeft Van Heck samen met Van Schie B.V. uit Mijdrecht een bijzonder plan bedacht om de pompen in de sluizen te krijgen. De grote telescoopkranen of kraanschepen die normaal nodig zijn om de pompen te plaatsen konden daar niet opgesteld worden.

Oplossing

De oplossing: De 14 ton wegende pompen ‘gewoon’ drijvend maken! Door twee 40ft pontons creatief aan elkaar te koppelen en de VP800 pompen er tussen te hangen konden de pompen in de sluis gevaren worden. Hiermee raken ze zowel de bodem als de muren van het rijksmonument niet.

Via één van Van Heck’s moderne besturingscontainers met drie ingebouwde frequentie omvormers leveren de aggregaten van GenPower stroom aan onze pompen. Maandag is deze reuze operatie voor onze opdrachtgever Stichting Waternet in gang gezet en woensdagavond draaide alles al naar wens.

Het is niet het grootste project ooit, maar zeker wel een zeer innovatieve oplossing van Van Heck!

terug naar het projectoverzicht