In de jaren 90 heeft Van Heck zijn jarenlange ervaring en specialistische kennis ingezet bij het leggen van kabels voor de IT-industrie. Met Van Hecks splitcase pompen wordt een gleuf in de zeebodem gemaakt, waarin direct de kabel wordt gelegd. Deze inventieve techniek, het ‘jetten’, is tegenwoordig weer in trek, maar dit keer in een heel andere bedrijfstak: het leggen van stroomkabels voor offshore windmolenparken.

Beperkende factoren zoals ruimte, overlast en milieueffectrapportages maken het aantrekkelijk om windmolens in zee te plaatsen, enkele tientallen kilometers uit de kust in zogenaamde windfarms. Dat betekent echter wel dat de stroom-kabels van de turbines naar de kust in zee moeten worden gelegd. Van Heck heeft hier al meer dan tien jaar ervaring mee en heeft dus de kennis in huis om dit vakkundig en snel te doen. ‘We zijn in Engeland al twee jaar bezig en we krijgen daar steeds meer aanvragen’, zegt directeur Jeroen van Heck. ‘De markt is echt in een stroomversnelling geraakt.’ Jetpompen op schepen hebben nogal eens last van golfslag, waardoor er lucht in de pomp komt en er niet zorgvuldig gejet kan worden.

Een van de redenen dat Van Heck het aangewezen bedrijf is voor het leggen van kabels in de zeebodem, is dat de hydraulische onderwaterpompen met bijbehorende powerpacks van Van Heck de jetpompen feilloos en gelijkmatig voeden, zodat er geen onregelmatigheden ontstaan en de pomp optimaal blijft draaien. Dat is nog niet alles. Sinds kort heeft Van Heck een nieuwe toepassing bedacht voor het ballastsysteem: het plaatsen van turbines op zee. De sokkels waarop de turbines staan, worden in de zee neergelaten. Door het ballastsysteem kantelt de ponton niet. Met deze innovatieve toepassing kan een flinke tijdwinst worden geboekt. ‘Het geeft een kick om iets te doen wat goed is voor milieu én klant’, legt Van Heck uit. ‘Het optimaliseren, het oplossen van de puzzel vind ik het mooiste aan dit werk. Hoe krijg je het project perfect uitgevoerd? Dat is mijn drijfveer.’ Uit deze woorden blijkt de visie van Van Heck. Zoek de beste, slimste oplossing voor de klant en licht hem goed voor. Blijf hem ondersteunen waar nodig en gewenst. Kortom: met zijn pompenvloot met schone motoren staat Van Heck voor iedereen klaar.

terug naar het nieuwsoverzicht