Ondanks dat duikers al zijn begonnen om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer uit een ondergelopen grot te halen, stuurt het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck zondag twee extra medewerkers en materieel naar Thailand. Mochten de duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf mogelijk een oplossing gevonden, zegt een woordvoerder.

,,Vanuit de contacten betrokken bij de ondergelopen grot in Chiang Rai is gevraagd om de logistieke operatie vanuit Noordwolde in gang te zetten, aldus de zegsman. Volgens hem wordt er nu hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het materieel samen met de twee medewerkers aan het eind van de middag op Schiphol op een lijnvlucht kan worden gezet.

Oplossing getest

De oplossing die het bedrijf heeft uitgedokterd, is zaterdag getest, aldus de woordvoerder. Het gaat om een zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water op natuurlijke wijze worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water. ,,Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.’’ De test zaterdag was een succes, zegt hij. ,,Maar we kunnen de situatie natuurlijk niet exact nabootsen’’, waarschuwt de woordvoerder.

Snel aan de slag

Wanneer ze de oplossing kunnen inzetten, is nog even de vraag. ,,Ze zullen morgen rond 12.00 uur Nederlandse tijd bij de grot zijn. We hopen dat we daar zo snel mogelijk aan de slag kunnen, maar dat is ook afhankelijk van de reddingsoperatie van de duikers. Als die daar nog binnen zijn, kunnen wij niet beginnen.’’

Of het bedrijf voor zijn inzet betaald krijgt, weet de woordvoerder niet. ,,Ik ben de financiële man van het bedrijf, maar ik heb daar eigenlijk geen idee van. Maar daar gaan we ongetwijfeld uitkomen.’’

terug naar het nieuwsoverzicht