Rond 23.00 uur zondagavond 13 oktober 2013 ontving Van Heck een telefoontje dat Waternet hulp nodig had met het hoge waterpeil in de Horstermeer polder na hevige regenval. Binnen twee uren was de eerste monteur van Van Heck op locatie om de situatie te beoordelen. Na inspectie is de lijst van benodigd materieel naar de monteurs bij Van Heck gestuurd die in de vroege ochtend de pomp hebben voorbereid en de vrachtwagen hebben geladen.
Rond 8.00 uur was de kraan op locatie gereed en de geluidsgedempte DPPG320-HK500 pomp met leidingwerk kon worden gemonteerd. Om 12.00 uur draaide de pomp en verpompte 4000m3/uur. Met de gedachte dat dit het eind van het project was keerde het personeel van Van Heck terug naar Noordwolde met dank van Waternet voor de snelle service.

Echter ging op dinsdagavond de telefoon weer. Waternet vroeg ditmaal om assistentie op een andere locatie, bij de “Pondskoekersluis”. Wederom werd een monteur gestuurd om de situatie te beoordelen en het juiste materiaal te selecteren om de klus te klaren. Het personeel van Van Heck werkte hard om de elektrisch gedreven VP800-160kW pomp gereed en geladen te krijgen, samen met het leidingwerk terwijl de monteur op locatie de kraan, verlichting, aggregaat en natuurlijk koffie in gereedheid bracht. Om 3.00 uur kon de installatie worden gestart door de pomp in de sluis te laten zakken. Alles verliep volgens plan en de pomp was operationeel om 8.00 uur de volgende ochtend. Deze verpompte 7500m3/uur.

Dit was niet het einde van deze dag. De DPPG320-HK500 pomp die maandag geplaatst was in de Horstermeer polder had het waterniveau voldoende laten zakken en Waternet vroeg of deze pomp verplaatst kon worden naar “T Hemeltje Sluis”, een sluis vlakbij de Horstermeer polder, om de hoogwater situatie daar te verhelpen. Na een vlugge beoordeling heeft het Van Heck team de pomp bij de Horstermeer polder gedemonteerd en geladen voor transport naar de nieuwe locatie.
Na dit gedaan te hebben en van een welverdiende lunch te hebben genoten, ging de verhuizing naar “T Hemeltje Sluis” van start. Hier draaide de pomp om 18.00 uur en verpompte ook hier 4000m3/uur. Nogmaals ging het Van Heck team terug naar Noordwolde met wederom een bedankje van Waternet voor de goede en snelle service.

Sindsdien is Van Heck benaderd door Waternet om “noodplannen” te maken voor een aantal gemalen in de regio. De eerste zes plannen zijn in 2013 bevestigd en begin 2014 zullen er nog zes plannen bevestigd worden. Waternet denkt dat er in totaal twintig gemalen voorzien dienen te worden van noodplannen om in het geval van onvoorziene situaties, een snelle tijdelijke pompinstallatie te kunnen realiseren.

Waternet - Hemeltje Sluis

terug naar het nieuwsoverzicht