Afgelopen dinsdag vertrokken de twee naar de Oekraïense hoofdstad, zaterdag waren ze weer in Friesland.
De reden voor het bezoek? Kijken hoe ze kunnen helpen na het doorbreken van de Kachovkadam. We helpen regelmatig bij grote overstromingen. Zo waren de rode waterpompen in 2014 in Engeland en in 2017 in Limburg na de overstromingen daar.

Geen overstromingshulp

,,Wij hadden verwacht overstromingshulp te moeten bieden”, vertelt Herman maandagochtend bij de koffie. ,,Maar toen we daar kwamen bleek de watervoorziening een veel groter probleem. Binnen drie weken hebben een miljoen mensen geen drinkwater.”

Schietende Russen en landmijnen

En dat maakt de klus complexer. Mensen van water voorzien heeft het bedrijf nog nooit gedaan. ,,We zitten nu aan de andere kant”, zegt Herman ,,Normaal is er te veel water dat weg moet, nu is er te weinig.” Almer: ,,Er zitten enorm veel kanten aan dit probleem. De politiek, de oorlogssituatie. Er zijn schietende Russen en landmijnen in het gebied. Het zijn allemaal dingen, waar we voor het eerst rekening mee moeten houden.”

En er is tijdsdruk. Volgens de Verenigde Naties hebben als gevolg van de damdoorbraak zo’n zevenhonderdduizend mensen geen toegang meer tot schoon drinkwater en dat aantal loopt in drie weken op van zevenhonderdduizend naar een miljoen.

We willen het én we kunnen het!

Concreet is de opdracht nog niet. Van Heck is nog niet gevraagd om zich hier mee bezig te houden. Iemand moet de komende dagen op de knop drukken. Herman: ,,Dat kan Oekraïne zijn, de Verenigde Naties of ons Ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar met dit werkbezoek willen wij vast laten zien dat we gemotiveerd zijn en dat we dit kunnen. Ik ga ervan uit dat we daar aan het werk gaan. Stiekem zijn we al bezig in de werkplaats.”

terug naar het nieuwsoverzicht