Van Hecks dieselaangedreven pompen kunnen rechtstreeks door een PLC worden aangestuurd. Een PLC (programmable logic controller) is een besturingseenheid die meetgegevens gebruikt om de pompen die zijn aangesloten op zijn uitgangen aan te sturen. Het instrument kan volledig naar de wensen van de klant worden geprogrammeerd.

PLC’s plus frequentieomvormers worden al gebruikt voor de elektrisch aangedreven pompen. Dit systeem heeft zich ruimschoots bewezen: het draait bijvoorbeeld al meer dan een jaar probleemloos in Delft. De PLC bepaalt naar aanleiding van metingen of de pompen aan moeten slaan en zo ja, hoeveel toeren die moet maken. Bij uitval bestuurt de PLC de reservepomp. Dit wordt allemaal geregeld aan de hand van de in te stellen waterniveaus. Bij een rechtstreekse aandrijving van een serie dieselpompen met een PLC is er geen frequentieomvormer nodig, en dus ook geen aggregaat en reserveaggregaat.

Dit levert een aantal voordelen op: de kosten en het energieverbruik zijn lager, er wordt minder ruimte ingenomen, er is minder kans op storing en het geheel aan apparatuur is overzichtelijker. De PLC is zelfsturend. Als er storing is, dan wordt die vastgelegd, doorgegeven en aangeduid, zodat zichtbaar is wat er voor een eventuele reparatie nodig is. Mocht de reservepomp aanspringen, dan wordt dit ook gemeld. En misschien nog wel het meest praktische: de PLC is via internet te benaderen en aan te passen.

terug naar het nieuwsoverzicht