Heveltechniek biedt uitkomst bij vullen megabadkuip

Voor de bouw van een terminal voor vloeibaar aardgas bij de Spaanse havenstad Algeciras bedachten de mannen van Van Heck een buitengewoon ingenieuze, kostenbesparende oplossing.

De LNG-terminal werd gemaakt in een deel van de haven dat was afgedijkt. Nadat de bouw van de drijvende gasopslag klaar was, kon dankzij een door Van Heck aangebracht hevelsysteem het water in de ruim dertig meter hoge badkuip stromen. Het kunstmatige dok was binnen vier dagen gevuld en dat tegen uiterst lage energiekosten. Doordat de leiding vacuüm was gezogen, bleef het water door het natuurlijk verval vanuit zee over de dijk stromen met een snelheid van 25.000 kubieke meter per uur. Een pompje van 4 kW klaarde de klus. Bij toepassing van een meer gebruikelijke techniek zou een pompcapaciteit van 1800 kW nodig zijn geweest.

Ultrazuinige heveltechniek

Een dergelijke ultrazuinige heveltechniek is ook goed te gebruiken bij de grootschalige renovatie van rioleringen. Tot over een afstand van 1100 meter is water op die manier efficiënt omgeleid. Slim denken en lage kosten voor de klant zijn voor Van Heck logische uitgangspunten bij het bedenken van oplossingen in watermanagement.

terug naar het projectoverzicht