Van Heck draagt steentje bij aan opwekking windenergie

Niet alleen Nederland, maar ook omliggende landen als Duitsland, België en Groot-Brittanië hebben hoog gespannen verwachtingen van de opwekking van windenergie op zee. De ruimtelijke beperkingen bij de bouw van grote molens op land maken het aantrekkelijk de superturbines in de Noordzee te zetten. Pompenspecialist Van Heck is bij enkele grote projecten betrokken. Directeur Jeroen van Heck spreekt van een interessante groeimarkt.

De eerste ervaring met de realisatie van een windmolenpark deed Van Heck in 2006 op bij de bouw van windpark Egmond aan Zee. Als specialist voor de offshore-industrie is het bedrijf al vele decennia een betrouwbare partner voor grote baggerbedrijven zoals Jan de Nul, Boskalis, Van Oord en De Boer. Voor het eerste grootschalige windpark voor de Nederlandse kust paste Van Heck een slimme techniek toe bij het leggen van de noodzakelijke kilometerslange stroomkabels vanaf de turbines naar de kust. Dit zogenaamde ‘jetten’ van sleuven in de zanderige bodem werkt uitermate effectief. Onder hoge druk wordt een gleuf in de zeebodem gemaakt waar de kabel direct in kan zakken. Van Heck gebruikte voor de klus haar zwaarste geluidgedempte motor, die dankzij de combinatie met een hydraulische onderwaterpomp en een Van Heck Powerpack de klus kon klaren. In 2008 mocht het bedrijf dit kunststukje herhalen voor de kust van het Duitse Waddeneiland Borkum waar windpark Alpha Ventus de komende jaren verrijst. De eerste zes turbines van 5 MW elk leveren inmiddels stroom aan het vasteland, de bouw van nog eens zes molens is voorzien. Gezien de bewezen expertise op dit terrein verwacht directeur Jeroen van Heck de in eigen huis ontwikkelde techniek vaker te kunnen toepassen. ‘Duurzame energie heeft de wind in de rug, zeker nu het beleid van Europese overheden gericht is op uitbreiding op zee. Wij willen daar graag met onze specialistische kennis een bijdrage aan leveren.’

SC350 pompen

De Belgische wereldspeler Dredging International nam Van Heck in de arm bij de aanleg van een groot windmolenpark voor de kust van het Belgische Oostende. De huizenhoge turbines staan zo’n 30 kilometer buitengaats op een zandbank. In dit geval maakte Van Heck niet de sleuven, maar werden de SC350 pompen ingezet om de holle sokkels, waarop de turbines staan, af te zinken door ze te vullen met water. Vervolgens worden ze opgevuld met zand voor extra stabiliteit. ‘Het is voor het eerst dat deze techniek is toegepast’, aldus Van Heck. Per sokkel hadden de pompen niet meer dan anderhalf uur nodig om de klus te klaren. Nu de proef met de eerste vijf molens is geslaagd, ligt het in de bedoeling dat er nog 55 volgen. Daarmee zouden in totaal zo’n 300.000 huishoudens profiteren van de windenergie van C-power.

terug naar het projectoverzicht