Waterschap roept hulp in

AMELAND – Half elf ‘s ochtends, 4 januari. Bij Van Heck in Noordwolde gaat de telefoon. Het Wetterskip Fryslân meldt dat een deel van Ameland dreigt te overstromen. Door de hoge waterstand kan er niet gespuid worden in de Waddenzee, en er wordt nog veel regen verwacht. De situatie is ernstig. Directeur Jeroen van Heck neemt de eerste boot naar Ameland om persoonlijk poolshoogte te nemen en de klus goed voor te bereiden, terwijl thuis in Noordwolde het materiaal al wordt klaargemaakt voor vertrek.

Op de eerstvolgende boot, om half zeven, komen de pompen van Van Heck aan op het eiland. In het midden van de nacht moeten de twee pompen van het type HK500 onder barre omstandigheden worden opgebouwd. Windkracht negen, hagelbuien en felle regen teisteren de mannen van Van Heck, maar tegen de ochtend wordt er gepompt. De leidingen lopen over de dijk naar de Waddenzee. Binnen een dag is het peil in de boezem van Ameland voldoende gezakt. Maar ondertussen gaat het aan de overkant van de Waddenzee op het vasteland ook mis. In Lichtaard, bij Holwerd, heeft een vijzelgemaal het begeven. Ook daar gaan twee HK500’s van Van Heck naartoe.

Calamiteitenplan

Gedurende de nacht heeft Jeroen van Heck meerdere malen contact met de collega in Lichtaard. De eerste pomp staat inmiddels op zijn plek en doet zijn werk, maar de omstandigheden zijn daar zo gevaarlijk dat het plaatsen van de tweede pomp te veel risico met zich meebrengt. Uit veiligheidsoverwegingen wordt dan ook besloten dat de reeds geplaatste pomp de klus alleen moet klaren. De volgende dag laat een veel florissanter beeld zien: de boezem van Ameland is weer veilig en de Van Heck-pomp in Lichtaard heeft de zaak daar ook onder controle. ‘In zulke noodsituaties kan het veel tijd besparen als je een calamiteitenplan hebt liggen’, aldus Jeroen van Heck. ‘We hebben Wetterskip Fryslân vorig jaar geadviseerd. Daardoor weet je wat je in geval van zo’n calamiteit allemaal nodig zult hebben.’ Niet alleen is Van Heck een internationaal vermaarde specialist in watermanagement, maar er zijn slechts weinig bedrijven die in zo’n korte tijd zwaar materieel kunnen inzetten. Dat maakt Van Heck bij uitstek geschikt als partner bij het opstellen van een calamiteitenplan.

terug naar het projectoverzicht