Jetpompen / hoge-druk-pompen. Watertransport met grote diameters

Van Heck is allround in zijn vakgebied. Het bedrijf wordt door zijn brede expertise dan ook door binnen- en buitenlandse opdrachtgevers regelmatig ingezet voor disciplines als jetten en piggen.

Jetten

Bij jetten wordt water onder grote druk gebruikt voor bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden. Zo wordt er in Antwerpen (Deurganckdok) vlak onder de wal gebaggerd. Dit gebeurt met een cutterzuiger, maar deze kan met de snijkop (cutter) niet dicht genoeg bij de wal komen omdat het schip met de boeg tegen de wal aanloopt. Een hoge-druk-pomp van Van Heck biedt uitkomst door eerst de oever onder het waterniveau te jetten, waardoor deze ‘instort’ en het baggerschip het te baggeren materiaal onder, in plaats van voor, het schip krijgt. Bij jetten wordt onder hoge druk grond losgewoeld voor verschillende doeleinden. Dat kan nodig zijn om baggerwerkzaamheden mogelijk te maken, maar ook kunnen geulen worden gespoten voor het leggen van kabels in de zeebodem. Zo werd Van Heck ook ingezet bij het leggen van kabels in de Middellandse Zee bij Egypte (opdracht Travocean) en in Taiwanese en Filippijnse wateren (opdracht Van Oord).

Piggen

Bij het piggen worden met enorme kracht van binnen vervuilde leidingen schoongemaakt. Bij deze toepassing wordt er een prop (pig) onder grote druk door de leiding geperst met behulp van hoge-druk-pompen. Aangezien het hier om leidingen met forse diameters gaat is er een flinke capaciteit nodig.Het is dan ook geen verrassing dat het materieel van Van Heck vaak toegepast wordt bij het piggen.

Breed toepasbaar

Bij de plaatsing van de enorme betonnen bruggenhoofden in Le Havre (zie foto) bewezen de hoge-druk-pompen van Van Heck hun waarde.Deze holle betonnen bakken van ±45 meter hoog moesten verzwaard worden met water om ze te kunnen plaatsen.De rode krachtpatsers uit Noordwolde konden probleemloos de capaciteit leveren om deze klus te klaren.

De hoge-druk-pompen van Van Heck zijn breed toepasbaar. Naast het schoonspuiten van grote baggerschepen en oppompen van water naar grotere hoogtes worden deze pompen ook ingezet bij andere projecten. Ook daar spelen de pompen van Van Heck een cruciale rol. Ze losten razendsnel een koelwaterprobleem op bij Frisia Zout in Harlingen en hielpen Crompton Amsterdam uit de brand door een defect geraakte pomp in het brandblussyteem te vervangen. Als altijd snel, krachtig en bedrijfszeker.

Van Heck is voor verschillende toepassingen een ideale partner gebleken, omdat het bedrijf als een van de weinige pompsets met de gewenste capaciteit, druk en variëteit kan leveren.

terug naar het projectoverzicht