Van Heck heeft een grote opdracht weten te verwerven in Servië.

Het leegpompen van de Kolubara mijn. Een totaal van 20 diesel aangedreven HK700 pompen met gezamenlijk een capaciteit van meer dan 100.000 m3/uur en meer dan 7 km aan leidingwerk zijn naar de ondergelopen mijn vervoerd.

In mei van dit jaar overstroomde de Kolubara mijn nadat de rivier Kolubara buiten zijn oevers trad na extreme regenval. Deze miljoenen liters water moeten allemaal worden weggepompt alvorens de mijn weer operationeel kan zijn.

De mijn, welke vlakbij de Servische hoofdstad Belgrado ligt, dient door middel van het winnen van kolen, de naastgelegen elektriciteitscentrales van brandstof te voorzien. Deze voorzien circa ¾ van Servië van stroom. Momenteel wordt deze energie ingekocht in het buitenland. Dit is een erg kostbare zaak.

Begin september 2014 zijn er ruim 150 vrachtwagens met materiaal vanuit Nederland naar Servië vertrokken. Binnen 6 dagen waren de eerste pompen operationeel. In december is het waterniveau in de mijn 20 meter gezakt en hebben de Van Heck pompen al 53.000.000 m3 water uit de mijn gepompt.

Dhr. Vucic, de minister president van Servië heeft de pomplocatie bezocht, samen met de minister van Financiën en de minister van Energie van Servië. Ondanks dat de klus nog niet geklaard is, werd Van Heck uitbundig bedankt voor de inspanningen tot nu toe.

Acht maanden pompen

Eind april 2015, ruim acht maanden en in totaal 40.679 uren pompen verder, is het zover, de Kolubara mijn in Servië is, mede dankzij het materiaal en expertise van Van Heck, nagenoeg weer operationeel. De HK700 pompen hebben maar liefst 150.000.000 m3 verpompt. Het laatste materiaal is inmiddels weer onderweg naar Nederland.

Met trots kunnen we zeggen dat we onze grootste mobiele pompklus tot nu toe succesvol ten einde hebben gebracht!

terug naar het projectoverzicht