Van Heck klaart monsterklus in Baku

Eén van de langstlopende projecten van Van Heck is bijna afgerond. In Baku in ‘the Land of Fire’ Azerbaijan zijn de professionals van Van Heck bijna vier jaar betrokken geweest bij immense ballastoperaties. In opdracht van Saipem werden float-over operaties uitgevoerd, die mede dankzij het improvisatievermogen en natuurlijk de expertise van het Van Heck team succesvol konden worden voltooid.

Enkele jaren geleden werden de experts van Van Heck ingeschakeld voor de eerste float-over operatie voor de kust van Baku. Ondanks de enorme tijdsdruk bediende Van Heck zich van een wereldprimeur door het ‘Dynamic Ballast System’ in het ‘Centrally Controlled System’ te integreren. Hierdoor konden vier inlaatkleppen, die zich aan de zijkant van het ponton bevinden, afzonderlijk van elkaar bediend worden. Dit ‘gecontroleerde pompen’ leverde niet alleen meer snelheid op, ook de controle bij het plaatsen van het dek was optimaal. De innovatieve methode zorgde ervoor dat het olieplatform stond als een huis.

Successtory

Een berekend huzarenstukje: het deck -15.600 ton en getransporteerd op een immens ponton- kwam tot op de millimeter nauwkeurig op de wachtende pijlers terecht. Het uit Nederland overgevlogen Van Heck-team werd niet alleen overladen met complimenten, de successtory mondde ook uit in de opdracht nog eens vijf decks te plaatsen. Ook deze krachtproeven werden met succes uitgevoerd. De kritische tijd werd gaandeweg aanzienlijk verkort: duurde de eerste operatie nog ongeveer drie en een half uur, later was een tijdspanne van twee uur en twintig minuten voldoende om de kolos exact op zijn plaats te krijgen.

In Baku toonde Van Heck andermaal aan voortdurend klaar te zijn voor de grootste uitdagingen. Expertise, de kunst van het improviseren, het enorme vakmanschap in combinatie met de durf te innoveren staan garant voor het succesvol afronden van de meest complexe ballastoperaties. Waar ook ter wereld. En onder alle omstandigheden.

terug naar het projectoverzicht