Pompen Van Heck staan bijna twee jaar in stationsgebied Delft

Midden in Delft, het stationsgebied, loopt de watersingel. Omdat hier in een ambitieus project een spoortunnel wordt aangelegd, moet deze gracht worden onderbroken. Het water is een boezem van het hoogheemraadschap van Delfland, dus het is cruciaal voor de waterhuishouding. Een ideale klus voor Van Heck, die daar zijn PLC-gestuurde installatie het werk laat doen.

PLC staat voor Programmable Logic Controller, een container met geavanceerde regelapparatuur en computertechniek en een geautomatiseerd bedienings- en controleprogramma, volledig door Van Heck bedacht en gebouwd. Bovendien is deze container voorzien van airco en verwarming; het is tenslotte een controlekamer van waaruit de computer in alle jaargetijden moet kunnen werken. De waterniveaus worden gemeten en afhankelijk van de verschillen, draait de pomp in het benodigde toerental de juiste kant op. Als het water een paar dagen stilstaat, treedt de pomp ook even in werking om te spoelen. Dat gebeurt overdag, want alhoewel de elektrische VP800 zeer stil is, houdt Van Heck rekening met de omgeving.

Samenwerken

Er is daar niet zoveel ruimte, én er zijn bedrijven bezig een tunnel te bouwen, dus de pijpen van Van Heck met een diameter van een meter moesten niet in de weg liggen. Dat betekent zeer zorgvuldig voorbereiden en samenwerken met Combinatie CrommeLijn, de bouwcombinatie. Gevraagd werd om twee leidingen; het water moest tenslotte twee kanten op stromen. Met wat innovatief denkwerk was het mogelijk dit op te lossen door één pijp en afsluiters met de benodigde inventieve besturing aan te leggen, dat scheelt in ruimte, én aanmerkelijk in kosten.

Het project draait vanaf januari 2011 tot – naar verwachting – juni of september 2013. Er staan aan elke kant twee pompen met een capaciteit van 10.800 m³/uur en PLC-gestuurde frequentieomvormers.

terug naar het projectoverzicht