Schroefpomp op maat met elektromotor

Achterop een trekker het land in, hef laten zakken en pompen maar; de grootste kwaliteit van de schroefpomp is de eenvoud. Daarnaast kunnen ze veel vuil werk opknappen, modder, graspollen, vuil… het maakt niet uit, ze blijven doordraaien. Heb je een dergelijke stabiele pomp permanent nodig in een natuurgebied met weidevogels, dan vraagt dat om maatwerk.

De vraag kwam van de stad Hamburg. Op dit moment word door middel van aandrijving door een windmolen water in de polder gepompt om deze op peil te houden en de doorstroming op gang te houden. De vraag aan Van Heck was om met een stabielere oplossing te komen. Het antwoord was een op maat gefabriceerd pomphuisje met een elektrische aandrijving.

Hoog rendement

Uitdaging was de beperkte stroomvoorziening op locatie en het lage toerental van de schroefpomp. Door het toepassen van een hoog rendement permanent magneet elektromotor (speciaal voor deze toepassing gebouwd) in combinatie met een frequentieregelaar, word er met zo weinig mogelijk stroom, zoveel mogelijk vermogen opgewekt.

Behalve geluidsarm is deze motor zeer zuinig in gebruik, het rendement is maar liefst 94 procent. Deze voldoet zelfs aan de IE4-norm. De opdrachtgever was over dit ‘Grüne Punkt’ zeer te spreken. Het in huisstijl vormgegeven pomphuis, waarvan er twee in de polder bij Hamburg worden geplaatst, is duurzaam en vandalismebestendig.

terug naar het projectoverzicht