Simple is beautiful

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Het lijkt een lijfspreuk van Jeroen van Heck, de man die gek is op ingewikkelde vraagstukken. Graag gebruikt hij simpele oplossingen, omdat (ook een lijfspreuk): simple is beautiful. Het mooie is dat dit vaak ook de oplossingen zijn die voor de klant het meeste voordeel opleveren. Van Heck is fan van de aloude heveltechniek.

De natuur heeft het al uitgevonden en Newton heeft het beschreven in de gravitatiewet: zwaartekracht. Water stroomt van hoog naar laag. Als ‘pompenboer’ zou je tegen de klant zeggen: wij pompen wel. Maar als je de drijfveer hebt om altijd de beste, eenvoudigste, goedkoopste én milieuvriendelijkste oplossing te vinden, dan kom je vaak uit op hevelen. Daarmee is Van Heck geen concurrent van zichzelf; voor andere projecten zijn weer pompen nodig. Van Heck is juist concurrerend bezig, omdat opdrachtgevers voor hun heveltechniek kiezen als ze de voordelen ervan inzien.

Het is als benzine uit een bromfiets halen: even aan het slangetje zuigen en de uitloop laag houden, en de tank loopt leeg. Alleen komen er wat slimme technieken en imposante opstellingen bij kijken als ‘even’ een beek over een weg geheveld moet worden. In Brabant stroomt de Lage Raam zeventig meter lang door pijpen met een diameter van één meter over de weg, zodat de aannemer in alle rust een stuw kan vervangen. Het verkeer rijdt onder de buis door, die 4,5 meter boven het wegdek en 6 meter boven het normale waterpeil hangt.

Duizend maal zuiniger

Vacuümpompen trekken de lucht uit de pijpen. Van Heck zorgt ervoor dat de in- en uitstroom onder water blijft en de pompen slaan af en toe aan als er onverhoopt toch lucht in de leidingen zit. Jeroen van Heck: “Normaliter gebruiken dieselpompen die rond de 6000 m³/uur moeten verplaatsen zo’n honderd liter brandstof per uur. Hevelen kost een paar liter brandstof per dag! Dat bespaart veel geld, maar spaart natuurlijk ook het milieu.”

Jeroen vervolgt: “Het is gewoon een vorm van service, dat we meedenken met de klant en zo de meest innovatieve, maar ook milieuvriendelijkste en goedkoopste techniek toepassen. Klanten zijn vaak zó enthousiast over onze slimme voorstellen, dat pas in tweede instantie naar het prijskaartje wordt gekeken. En omdat we al vele jaren goed meedoen op de internationale markt, weten we concurrerende prijzen neer te leggen. Uiteindelijk zijn er alleen maar winnaars.”

terug naar het projectoverzicht