‘Even’ pijp van 3,4 meter doorsnee spoelen

In het werk dat Van Heck wereldwijd doet, wordt veel met grote getallen gesmeten. Maar het blijft imposant om leidingen met een doorsnee van 3,4 meter te zien. Het is een flinke rekenklus om deze schoon te spoelen. Van Heck doet het. Bij Wilhelmshaven, waar een kolencentrale wordt gebouwd.

De vier koelkanalen steken ruim een kilometer in zee. Voordat ze in gebruik genomen worden, moet de plusminus tachtig centimeter dikke sliblaag die zich erin gevormd heeft, eruit zijn. De aannemerscombinatie – Bunte en Möbius – moet ze tenslotte schoon opleveren. Jeroen: “Aangezien de bouw vertraagd is, hebben we de buizen al verschillende malen moeten spoelen. Het was nog flink passen en meten om de pompen in de diepe, smalle schachten te plaatsen. Bovendien was het een reken- en testwerk om uit te vinden met welke snelheid het slib het best werd meegevoerd.”

AFP600 en VSPH400 pompen

De pijpen werden in verschillende fases schoongemaakt. In de eerste fase was het een puzzel om de elektrische AFP600 en hydraulische VSPH400 dompelpompen in de schachten te krijgen. In de andere fase werden vier HK700 pompen ingezet, de grootste in het assortiment.

Van Heck levert met name de oplossingen en het materieel. Enkele technische mannen zijn daar bij het opbouwen en pompen; de rest van het werk gebeurt door mensen van de aannemer. Van Heck de brains, zij de handjes.

terug naar het projectoverzicht