2013: Breitenhagen, Duitsland

Het leed was groot, zomer 2013. Regen- en smeltwater hoopten zich op in Duitsland iets ten zuiden van Magdeburg, waar de Elbe en de Saale samenkomen. De waterschappen aldaar waren al klant; Jeroen was al in de buurt en kon daardoor snel met hen in overleg. Toen een dijk van de Saale doorbrak, werd besloten hulp in te roepen en had hij in no-time geïnventariseerd wat er nodig was. Binnen één dag waren de pompen ter plekke en kon het werk beginnen.

De locaties waar de pompen moesten komen, waren moeilijk bereikbaar. Een amfibievoertuig van het leger reed voorop, daarachter een kraanwagen en daarachter een shovel die de oplegger met daarop de pomp trok. De laadvloer van de oplegger lag op het waterpeil. De eerste kraan haalde het niet, en ook een bulldozer strandde een keer, maar de pomp kwam ter plekke.

Jeroen: “Het leek wel een jongensboek: het leger met manschappen, amfibievoertuigen en helikopters die zandzakken dropten, een dijk die met explosieven werd opgeblazen… en wij met onze rode pompen daartussen manoeuvrerend.”

Uitdaging

Jeroen: “Het grote verschil met de noodsituatie later in Engeland was dat het stralend weer was en we alle ruimte hadden om de pompen neer te zetten, dat behoefde weinig voorbereiding. De plekken waar de pompen moesten staan, waren soms veel moeilijker te bereiken. Ook was er meer hulp van de lokale bevolking die meewerkte, terwijl het in Engeland normaal was dat dit werd overgelaten aan professionals.

Beide noodsituaties gaven het gevoel dat je werk er echt toe doet; de dankbaarheid van de lokale bevolking voel ik nog. En het is eerlijk gezegd gewoon kicken!”

terug naar het projectoverzicht