Dow Chemicals in Hamburg

Van Heck heeft Dow Chemicals in Hamburg eerder met raad en daad terzijde gestaan. Naar tevredenheid, vandaar dat een rode pomp uit Noordwolde afgelopen winter ergens op het gigantische terrein van Dow actief was. Om precies te zijn: tussen het aan en afvoerkanaal van koelwater. Hoezo dat?

Gebruikt water stroomt weer de rivier in

De Elbe levert via een gracht koelwater aan de fabriek. Gebruikt water stroomt via een parallelle gracht weer de rivier in. Bij bepaalde weersomstandigheden, een combinatie van windrichting en vorst, kan het aangevoerde koelwater deels bevriezen. Het wordt een Slush Puppie-achtige substantie, dat niet geschikt is om het koelwatersysteem in te pompen. Aangezien dit maar af en toe gebeurt en gedurende een paar uren op een dag, had Dow zelf al de oplossing bedacht dat gebruikt koelwater hergebruikt kan worden. Dit kan niet eindeloos, maar wel een paar ‘Slush Puppie-uren’ per dag.

VP800 pomp

De elektrisch aangedreven pomp VP800 pompte op commando gebruikt koelwater terug in het aanvoerkanaal. Voor komende winter heeft de chemiereus waarschijnlijk een structurele oplossing gebouwd.

terug naar het projectoverzicht