Zware jongens pompen in zompig land

Het is zeker geen eenvoudige klus waar Van Heck BV momenteel voor staat in de Braziliaanse zeehaven Sepetiba. Wél een zeer uitdagende! Dus handen uit de mouwen en met de zware pompsets het moeras in om overtollig water af te voeren. De zompige ondergrond en het veelal ontbreken van efficiënte infrastructuren maken deze missie in Zuid-Amerika tot een logistiek lastige dobber. Voor mens én materieel.

Drassig land vol giftige slangen en andere exoten. Een broeierige combinatie van hitte en vocht. Gereedschap dat noodgedwongen soms langer voor de douane wacht dan de hele bootreis duurde. Nee, het is bepaald geen carnaval op deze werkvloer, zo’n 30 kilometer onder Rio de Janeiro. Maar hobbels onderweg prikkelen Van Heck juist om een topprestatie te leveren. Begin dit jaar werd de Friese expertise al ingeschakeld door Dredging International en Boskalis (DEME Brasil Joint Venture). Partners die Sepetiba –één van de zes belangrijke zeehavens in de deelstaat Rio de Janeiro- uitbaggeren. Ook in een zwaaikom voor groot scheepvaartverkeer wordt gebaggerd. Doel: de weg vrijmaken voor uitbreiding van het havengebied. Want in Sepetiba verrijst in de nabije toekomst een supergrote staalfabriek met aparte ertsterminal, bestemd voor de Duitse staalgigant Thijssen Krupp. De voorbereidingen zijn in volle gang en Van Heck neemt de verwerking en afvoer van het stortwater voor z’n rekening. De afgelopen maanden is al het materieel opgesteld en eigen monteurs zijn al een paar keer terplaatse geweest om de boel te checken en lokale werkers te werven, die straks kunnen helpen bij onderhoud.

Extreme omstandigheden

Van meet af aan liep het team uit Noordwolde tegen problemen aan. Jeroen van Heck: ‘hoe komen we daar dagelijks met onze diesel? Je kon er niet eens met een rupskraan terecht. Er lag nog helemaal geen weg, dus onze pompsets zakten weg in de zachte bodem.’ Die weg kwam er. En ook andere hobbels zijn overwonnen. De pompsets bewezen zich al eerder in extreme omstandigheden. ‘Alle sets zijn bestand tegen hoge temperaturen van 50 graden Celsius. In deze tropische omstandigheden heb je een enorme koelingscapaciteit nodig.’

De uitbreiding van de Sepetiba-haven vergt naar verwachting nog ruim een jaar. Het pompen van stortwater is een continue proces, dus de mannen en het materieel van Van Heck zijn voorlopig nog wel even actief in Zuid-Amerika…

terug naar het projectoverzicht