Van Heck heeft de opdracht gekregen om pompen en expertise te leveren om vergane schepen vrij te maken van zand en slib. Met deze pompen worden de bergen zand en slib waarin de vergane schepen verborgen liggen, weggespoten, zodat bergers de wrakken kunnen lichten. Deze mega-opruimklus duurt zo’n anderhalf jaar.

Jeroen van Heck: “Ze hangen in wezen onze onderwaterpomp, een grote dompelpomp, onder een kraan en blazen water met grote kracht naar beneden. Dat doen ze met afgaand tij, zodat het stof zeewaarts stroomt. Om de pomp eenvoudiger te besturen, hebben we er luchttanks aangelast. Deze kunnen ze vol blazen, zodat de kranen niet zoveel gewicht hoeven te dragen. Dat scheelt weer in de kosten voor onze opdrachtgever, die we nu helaas nog niet bekend mogen maken.”

Frequentieomvormer

Ook levert Van Heck er een frequentieomvormer bij, zodat er met verschillende toerentallen gedraaid kan worden, wat ook weer een besparing en bedieningsgemak oplevert. Met camera’s wordt de Hydro Digger onder water continu gemonitord.

terug naar het projectoverzicht