Van Heck krijgt opdracht voor nog eens 5 decks tot eind 2007

Ook in Baku, in ‘the Land of Fire’ (Azerbaijan) hielden de professionals van Van Heck het hoofd uiterst koel. In opdracht van Saipem werd een float-over operatie onder moeilijke omstandigheden succesvol afgerond. De immense ballastoperatie verliep vlekkeloos. Het bleef niet onopgemerkt: Van Heck kreeg opdracht voor nog eens 5 decks voor de kust van Baku tot eind 2007.

De tijdsdruk was enorm in ‘the Land of Fire’, zoals zo vaak binnen de offshore. Maar ook hier kon het Van Heck-team dankzij zijn schat aan expertise en improvisatievermogen de klus klaren. In Baku had Van Heck een wereldprimeur door het ‘Dynamic Ballast System’ in het ‘Centrally Controlled System’ te integreren. Hierdoor konden 4 inlaatkleppen, die zich aan de zijkant van het ponton bevinden, bediend worden. Dit leverde meer snelheid en controle op bij het plaatsen van het deck.Deze float-over operatie werd mede door deze innovatie van Van Heck een successtory. De intensieve voorbereiding, de engineering en testen bewezen hun waarde. Een huzarenstukje van Van Heck.

Ware uitdaging

Het betekende voor het uit Nederland ingevlogen team een ware uitdaging, maar het deck (15.600 ton getransporteerd op een ponton van enkele voetbalvelden groot) kwam tot op de millimeter nauwkeurig op de wachtende pijlers terecht. Het team kreeg met name veel complimenten omdat het immense gevaarte in slechts 3 uur op z’n plaats stond, terwijl de planning voorzag in een operatie van 4,5 uur. Hoewel operaties als deze in Baku tot in de finesses worden voorbereid en tot in de kleinste details berekend, komt het op het laatste moment altijd weer aan op ervaring en het onverklaarbare fingerspitzengefühl. Omstandigheden op zee zijn nooit hetzelfde, weertypes verschillen, het tij is onnavolgbaar, maar ook de participerende teams (in dit geval o.a. Azeri, Russen en Italianen) zijn altijd weer anders.Daarnaast is het COG (Centre of Gravity, zwaartepunt) ondanks eindeloze berekeningen om de mastodont stabiel te houden, vaak niet exact zoals verwacht. Orde scheppen in de chaos, het vizier blijven richten op dat ene doel: het safe afleveren van de miljoenenvracht. Dat is waar de mannen van Van Heck voor staan.

In ‘the Land of Fire’ maakte Van Heck – ook specialist in ‘Load-Outs’ – zijn naam andermaal waar. Zoals dat al vaker gebeurde tijdens complexe ballastoperaties in alle uithoeken van de wereld.

terug naar het projectoverzicht