Deurganckdoksluis, Antwerpen

Onze klanten DEME en Jan de Nul werken samen als Combinatie Kallo om de grootste sluis ter wereld te bouwen, de Deurganckdoksluis in Antwerpen. Hiervoor is Van Heck gevraagd om een systeem te ontwikkelen om de sluis binnen 5 dagen te vullen met 1,6 miljoen m3 water.

Energiezuinig systeem

Onze engineers kwamen al snel tot de conclusie dat een hevelsysteem hiervoor een perfecte oplossing zou zijn. Hiermee wordt het natuurlijke niveauverschil gebruikt om water te transporteren door twee Ø900 mm pijpen van 350 meter lang. Het hevelsysteem gebruikt vacuüm (dus geen pompen) waardoor het energieverbruik nihil is. Het hele systeem functioneert door middel van een 25 KwA aggregaat. Onze calculaties lieten zien dat we een capaciteit van 7.500 m3/uur, per pijp (in totaal dus 15.000 m3/uur) konden realiseren met het hevelsysteem. En dat voor minder dan 1 liter diesel per uur!

Symbolische start

Op Koningsdag hebben onze engineers de hevel opgestart voor het oog van een delegatie aan vertegenwoordigers van de lokale regering en het management van de twee grote baggeraars. Met de symbolische “druk op de knop” werden de kleppen geopend en kon de waterval beginnen.

Na het vullen zal de dijk die de nieuwe sluis van de haven scheidt worden weggegraven en zal het werk verdergaan in de gevulde sluis. De volgende mijlpaal is het inpassen van de enorme sluisdeuren. Voltooiing van de sluis staat gepland voor 2016.

Wij zijn er weer trots op om deel uit te mogen maken van zo´n mooi en omvangrijk project!

terug naar het projectoverzicht