Sea Trophy klaar voor productie

De Sea Trophy, de door Van Heck ontwikkelde en gepatenteerde submersible oil recovery pump (voorheen SORP), is klaar voor productie. Dat betekent dat de wereld weer een stukje groener wordt. En dat rederijen aanzienlijke kostenbesparingen tegemoet kunnen zien, want met deze slimme spindelpomp is in no-time een brandstoftank met de dikste stookolie leeggezogen.

De Sea Trophy is door Van Heck meer uit idealistisch oogpunt ontworpen: het voorkomen van met olie besmeurde stranden en zeevogels die kansloos vechten voor hun leven. Eenmaal innovatief bezig, bleken de rederijen ook veel interesse te hebben vanuit kostentechnisch oogpunt. In havens wil het namelijk nog weleens gebeuren dat de verkeerde brandstof wordt getankt. Dat komt doordat er vanwege milieureguleringen tegenwoordig veel verschillende soorten stookolie bestaan. De eenvoudigste, snelste en dus goedkoopste manier om de olie eruit te krijgen, is het er via dezelfde weg weer uit te pompen.

Hoe werkt het: in een notendop

Jeroen van Heck legt trots uit: “De Sea Trophy is een hydraulische spindelpomp die we door de zogeheten – reeds bestaande –  sounding-pipes in een brandstoftank laten zakken. Komt de pomp in de olie, dan pompt deze dat in een inner pipe seal, die achter de pomp door de pijp hangt. Reden van de seal: de sounding-pipe is geperforeerd.”

It’s all in the detail

Het slimste van de pomp zit in één detail. Op zoek naar een mogelijkheid om de pomp kleiner te maken, bedacht van Heck iets wat specialisten in spindelpompen de afgelopen jaren niet deden. De spindels konden namelijk onder een hoek geplaatst worden, in plaats van in een lijn. Resultaat: een ‘worm’ die kleiner is en door de pijp van twintig centimeter diameter past. En toch kan dit slimme pompje 70.000 liter per uur aan! Typisch Van Heck: niet de problemen, maar juist de oplossingen zien.

Voor calamiteiten heeft Van Heck een vloot klaarstaan, direct inzetbaar. Reders tonen interesse voor het standaard aan boord hebben van de Sea Trophy, zodat ze voldoen aan milieueisen.

terug naar het projectoverzicht