AFP’s, de onzichtbare kracht van Van Heck

STADE – De nood bij de fabriek van Dow Chemical aan de Elbe bij de Duitse stad Stade was begin dit jaar hoog. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden ontstond er een tekort aan koelwater, waardoor de fabriek nog maar op de helft van haar productiecapaciteit kon draaien. Al snel kwam de chemiereus in contact met Van Heck, zodat in korte tijd de fabriek weer volledig operationeel was.

Door het getijdenverschil, dat bij Stade vier tot vijf meter bedraagt, staan de koelwaterpompen bij een betonnen hoofd op zo’n 250 meter uit de dijk. Vanwege de sterke stroming in de rivier konden de monteurs van Van Heck alleen tijdens doodtij de elektrische pompen plaatsen. Een precisieklus, die dankzij een goede voorbereiding slechts enkele dagen in beslag nam. Door de pompen direct op de vaste leiding aan te sluiten, namen de pompen daarna tijdelijk de koeling van de fabriek over. Dow Chemical was buitengewoon content met de snelle hulp en het geleverde maatwerk, waardoor de fabriek binnen korte tijd weer volledig in bedrijf was.

Onderwaterpompen

Hetzelfde type onderwaterpompen is ook ingezet om de vervanging van sluisdeuren in een druk bevaren kanaal bij Zemst in België mogelijk te maken. Daarom was het nodig de sluis in no-time leeg te pompen, zodat het scheepvaartverkeer zo min mogelijk hinder zou ondervinden van het herstelwerk. Deze sluis is een enkele sluis in het zeekanaal Brussel-Hingene. Daarom werd het werk door Van Heck, volgens planning, in het weekend uitgevoerd.

terug naar het projectoverzicht