Hulp aan kapseizende kolos op open water

Een geslaagde operatie aan boord van de MSC Napoli! Dankzij de pompen van Van Heck drijft het beruchte containerschip weer stabiel, nadat het in januari voor de Britse Zuidkust strandde. Eindelijk schot in de zaak, want bergingswerkers waren al een klein half jaar drukdoende met de kapseizende kolos, die motorpech kreeg tijdens een vliegende storm, toen slagzij maakte en vastliep op een zandbank.

Van alle inlaatpijpen voor koelwater uit de De 62.000 ton wegende schuit met circa 2400 containers aan boord was van thuishaven Antwerpen op weg naar Zuid-Afrika toen het mis ging onderweg. Zeker tweehonderd containers (gevuld met wijnvaten, luiers en automotoren) met een waarde van tienduizenden euro’s gingen in zee verloren en spoelden later op het Engelse strand aan, waar ze grotendeels werden geplunderd.

Drijvende staat

Pas nadat alle resterende containers één voor één per ponton van het schip waren gehaald kon de 22 meter diepe Napoli worden ‘geplakt’ en een monteur van Van Heck aan de slag. Voor deze klus op open zee was al speciaal Van Heck-materieel uit Singapore en Frankrijk teruggehaald. Nadat pompen in de diverse ruimen waren geïnstalleerd kon de MSC Napoli veilig weer in drijvende staat worden gebracht, vóórdat de vloed toesloeg. Het schip ligt nu voor anker in dieper water, duikers zijn nog steeds bezig met het stoppen van de gaten.

terug naar het projectoverzicht