Slechts drie centimeter speling
Stel je voor: een ponton van 180 bij 45 meter met daarop een olieplatform van 20.000 ton, dat op volle zee boven de poten hangt, waarop het moet komen te staan. In die situatie zorgt Van Heck ervoor dat het enorme platform keurig op zijn pootjes terecht komt. Een klus die met chirurgische precisie wordt uitgevoerd. Mede dankzij een techniek die bedacht is door Van Heck. Nota bene al in de jaren 80!
In opdracht van de Italiaanse offshore installation contractor Saipem, waarmee een langdurige relatie bestaat, plaatsen de mannen van Van Heck het deck in juli 2013 in de Kaspische Zee. Technische feiten: de VSPH400’s (met elk een debiet van 1.400 m³/uur) met powerpacks en een centrale controlekamer – central control cabin – klaren de klus.
Innovatie
Kun je nog van innovatie spreken als deze al meer dan 25 jaar geleden is uitgevonden? Wel als je nog steeds van de voordelen profiteert. En als de innovatie van toen telkens gemoderniseerd is. Voor het afzinken van decks was vroeger een uiterst kalme zee nodig, en dan nog was het een hachelijke onderneming. Totdat Van Heck de balans erin bracht door een leidingwerk op het dek en een pomp in elk afzonderlijk compartiment waaruit het ponton is opgebouwd. Door water heen en weer te pompen, kan het ponton uiterst stabiel gehouden worden. Het lukt Van Heck om het gevaarte binnen drie centimeter vlak te houden!
Het daadwerkelijke afzinken is in korte tijd gebeurd. Drijft het ponton tussen de poten op z’n plek – overigens ook een precisieklus van formaat waarvoor in dit geval Saipem verantwoordelijk is – dan gaan twee man in de central control cabin aan de slag met hun nauwkeurige werk. De een bedient het systeem, de ander checkt de berekeningen die de computer continu maakt. De software is speciaal voor Van Heck ontwikkeld, per keer worden de juiste gegevens ingevoerd en wordt het controlepaneel op maat opgebouwd.
Bedrijfszeker door slimmigheidje
Van Heck heeft een slimmigheidje in huis waarvan opdrachtgevers zeer gecharmeerd zijn. Om de eenvoudige reden dat het hen tijd en dus geld scheelt. Van Heck plaatst namelijk pompen los ín de pijp, waar anderen deze onder áán de pijp hangen. Jeroen van Heck: “Als zo’n pomp onverhoopt kapot gaat, kunnen we ‘m omhoog hijsen, simpel met een handliertje, en er een vervangende pomp in laten zakken. In plaats van misschien wel een dag, is dit een kwartiertje werk, meer niet!” Een goede reden voor opdrachtgevers om voor Van Heck te kiezen.
Groot? Leuk!
Jeroen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is: “Ja, een deck van 20.000 ton, dat is gewoon een zware. Daarvan worden er wereldwijd geen tien per jaar gemaakt. We hebben ze van 13.000, 15.000 en 16.000 gehad, maar ook van 21.000 en zelfs 28.000 ton. Dit soort grote klussen blijven leuk, want iedere keer is er wel iets speciaals aan. In de Kaspische Zee – een binnenzee – is het water lang niet zo zout als bijvoorbeeld de Middellandse Zee. Andere massa dus; moet je wel even de gegevens wijzigen in de computer, anders heb je een probleem. Altijd scherp blijven dus!”