Vaker pompen voor behoud koraalriffen

Van Heck is al veertig jaar een sterke teamspeler. Steeds vaker ook standby voor diverse overheden en helemaal in z’n element in noodsituaties.

De aanscherping van milieu-eisen betekent steeds vaker dat er werk aan de winkel is voor de pompenvloot van Van Heck. Bij grote baggerwerken zoals in Port Hedland aan de noordwestkust van Australië, moet het kwetsbare zeeleven zoveel mogelijk worden ontzien. De haven telt één van de grootste ijzeropslagplaatsen in de wereld. Omdat de vrijkomende slibdeeltjes het beschermde zeemilieu zouden kunnen aantasten, is het van belang dat de baggerdrek eerst bezinkt in een bassin. Vervolgens pompt Van Heck het schonere water opnieuw de zee in. Het water is daardoor veel helderder. Vooral de zeeschildpadden, die in het broedseizoen hun eieren op het strand leggen, zijn gebaat bij de extra voorzorgsmaatregelen.

Ook voor de kust van Thailand en de Bahama’s heeft Van Heck zware pompen uit de HK serie ingezet om het baggerwater verder te behandelen. In de Bahama’s zijn de maatregelen bedoeld om de koraalriffen voor de eilandengroep te sparen. De vrees bestond dat de toeristen, die naar het bijzondere gebied komen om te duiken en snorkelen weg zouden blijven als het water te troebel is. In Australië werkt Van Heck bij de klus nauw samen met Jan de Nul, in Thailand met Van Oord en in de Bahama’s met Boskalis. Alleen de klus in Thailand is afgerond, de andere opdrachten lopen voorlopig nog door.

Strenge milieueisen

De pompinstallaties van Van Heck voldoen zelf overigens ook aan de strengste milieueisen. De nieuwste serie voldoet nu al aan de uitstootnorm die in 2014 gaat gelden. Het milieu is een groeimarkt waarop de ontwerpers en technici van Van Heck met hun materiaal slim inspelen. Een antwoord zoeken op nieuwe vragen is voor het innovatieve bedrijf de mooiste uitdaging.

terug naar het projectoverzicht