Geslaagde bergingsoperatie MSC Chitra

MUMBAI – De tijd dringt. Vóór het aanbreken van de moesson moet het containerschip de MSC Chitra, dat in het zicht van de haven van Mumbai is gezonken, zijn gelicht. De enorme vrachtvaarder ligt precies in de drukke aanvaarroute naar de Indiase miljoenenstad. Bergingsbedrijf Smit Salvage heeft Van Heck in de arm genomen voor de uiterst delicate berging. Dankzij de kennis van Van Heck en diens eerder bewezen vakmanschap bij o.a. de stranding van de MSC Napoli in 2006 voor de Britse kust, kwam Smit opnieuw bij de pompenspecialist terecht.

Nadat de MSC Chitra eind vorig jaar na een aanvaring zonk, zijn de containers, die aan dek stonden, verwijderd. Voor zover mogelijk is ook de lading uit het schip geborgen, al drijft er nog veel rommel uit kapotte containers in de compartimenten. Daarom zijn de hydraulische pompen van het type VSPH400 en 150, waarvan Van Heck er 36 heeft geleverd, voorzien van een mantelbuis met roosters om verstoppingen van de pompen te voorkomen. Aan beide kanten van de Chitra liggen pontons, waaronder de Giant 2 van Smit, die met kabels aan de Chitra verbonden zijn. Deze pontons geven de Chitra zo extra drijfvermogen. Dankzij Van Heck’s Centrally Controlled Ballast System, is het mogelijk de ballasttanks te bedienen vanaf een centraal punt.

Maatwerk

Die coördinatie vanaf één bedieningspaneel geeft een goed overzicht bij het opdrijven. Bij het bedenken van oplossingen heeft Van Heck grondig met het bergingsbedrijf overlegd over de meest geschikte oplossing. Bij dit soort ingewikkelde operaties is altijd maatwerk vereist. Dat is de kracht van Van Heck. Werknemers van Van Heck hebben samen met de collega’s van Smit het mobiele systeem voor de complexe ballastoperatie geïnstalleerd. Met resultaat! Net voor het verschijnen van deze nieuwsbrief is dit project met succes afgerond. Van Heck maakt haar naam als betrouwbare en flexibele partner in de offshore-wereld eens te meer waar.

terug naar het projectoverzicht