2014: Somerset, Groot-Brittannië

“Dit is de grootste mobiele pompoperatie allertijden.” Jeroen van Heck spreekt deze zin uit met de bescheidenheid die we van hem gewend zijn; hij lijkt het meer als een droog feit te zien, dan als een gigantische prestatie. Trots is hij er wel op, dat zijn bedrijf heeft geholpen de overstromingen in Somerset te bedwingen. In gierende storm, met regen, hagel en sneeuw.

Somerset, begin februari 2014. Jeroen van Heck is in het gebied dat al weken wordt geteisterd door overstromingen als gevolg van aanhoudend noodweer. Hij is in gesprek met de Environment Agency over de oplossing die Van Heck kan bieden. Het gaat nog over het budget. Dan besluit premier Cameron dat er een noodfonds komt. Vrijwel direct krijgt Van Heck de opdracht, enkele uren later stonden de eerste pompen op de boot naar Engeland: een konvooi van 30 vrachtwagens met het benodigde materiaal. Jeroen: “Ze kwamen ’s ochtends vroeg aan aan de verkeerde kant van het water, maar door met de Land Rover voor ze uit te rijden over een weggetje dat deels onder water stond, werd dat opgelost. Ons materiaal vanuit Nederland was uiteindelijk nog eerder ter plekke dan de lokale kraan! Meteen nadat we er waren, kregen we een volgende storm over ons heen, waardoor het niet veilig was de kraan te gebruiken. Daarom duurde het een paar dagen voordat alles draaide. Vervolgens daalde het waterpeil na twee dagen, maar moesten we nog weken pompen om alles weg te krijgen.”

Hartverwarmend werk

De manier van werken is dat de regionale aannemer zorgt voor de handen, Van Heck voor de pompen. In totaal hebben vier man van Van Heck op verschillende locaties in Somerset eraan gewerkt, en tientallen ‘locals’. Deze moesten zorgen voor een goede ondergrond voor de pompen, dat de pijpen er kwamen te liggen, voor zuiggaten enzovoort. Jeroen: “Dames kwamen steevast aanzetten met ‘pies’ als lunch; er werd goed voor ons gezorgd. Voor een jarige collega was er zelfs een taart met ‘Gefeliciteerd Daan’ in het Nederlands erop. Dergelijke ervaringen maken het werk speciaal; het is hartverwarmend.”

De situatie

Somerset dankt de naam aan het gebruik: in de zomer settelden de mensen zich er; in de winter was het er te nat. Al in de 17e eeuw heeft de Zeeuw Cornelis Vermuyden het gebied ingepolderd. Er zijn retentiepolders, bedoeld om te kunnen overstromen. Later heeft het riviertje de Parrett een bypass gekregen, zodat overtollig water sneller kan worden afgevoerd. Maar nu was de regenval zo heftig en volgens de lokale bevolking was er achterstallig baggerwerk dat de wateronderdoorgangen van die bypass te klein waren en de kleppen aan het eind van de bypass het water niet aankonden. Er stonden al dorpen onder water, en ook het stadje Bridgwater werd even bedreigd. Van Heck heeft pompen geplaatst om water dat niet snel genoeg door de bypass kon over de wegen te pompen en om het water langs het kleppencomplex weer in de rivier te loodsen, dichtbij zee. De indrukwekkende cijfers: • aantal pompen: 20 • leidingwerk: 1100 meter • capaciteit: 133.800 m3/uur • brandstofverbruik: 2.300 l/uur • transport: 30 vrachtwagens

terug naar het projectoverzicht